Historia

Amerikkalaisen jalkapallon historia Suomessa alkoi Itämeren rannoilla 70-luvun lopulla vaihto-opiskelijoiden kotiin tuomisena. Vaikka muutamia kaverijoukkueita olikin tuolloin jo olemassa, ensimmäinen Suomeen perustettu oikea joukkue oli sen aikaisten teekkareiden Otaniemeen perustama Poli, joka voitti kaikkien aikojen ensimmäisen Vaahteramaljan vuonna 1980. Polin joukkue hajosi joitakin vuosia myöhemmin, mutta monet joukkueen perustajajäsenistä pelasivat menestyksekkään uran voittaen jopa Euroopan mestaruuden vuonna 1985.

90-luvun ”kulta-aikojen” ja tuhansien katsojien Vaahteramaljojen jälkeen laji jäi taantumaan, ja 2000-luvun alku oli vaikeaa. Kuitenkin viimeiset vuodet laji on ollut jälleen suuressa nosteessa. Joukkueita on putkahdellut Suomen kartalle eri kaupunkeihin vähän väliä, ja aina niin innokkaat opiskelijatkin olivat löytäneet lajin yliopistoissa niin Turussa, Tampereella kuin Vaasassakin. Ainoa iso kaupunki, josta opiskelijoiden oma joukkue puuttui, olikin Helsinki.

Aalto-yliopiston oma jenkkifutisjoukkue aloitti toimintansa vuoden 2012 syksyllä. Muutama innokas entinen ja nykyinen jenkkifutispelaaja pisti nimet paperiin eräänä lokakuun pimeänä iltana uuden yhdistyksen perustamiseksi. Ensimmäisissä harjoituksissa marraskuussa oli kymmeniä toiminnasta kiinnostuneita pelaajia. Joukkueen pelaajamäärä vakiintui hiljalleen tasaiseen 25 pelaajaan, joista noin puolet oli teekkareita ja toinen puoli kyltereitä. Myös yksi innokas TAIK:n opiskelijakin oltiin saatu innostettua mukaan pelaamaan.  Joukkue harjoitteli talven sisätiloissa, ja pelasi alkukeväästä opiskelijoiden SM-sarjassa samassa lohkossa samoin vastikään perustettujen Maanpuolustuskorkeakoulun ja Kymenlaakson Ammattikorkeakoulun joukkueiden kanssa. Myöhemmin keväällä 2013 joukkue otti kahdeksannen sijan Tampereella pelatuista OSM-kisoista.

Aalto Predators OSM-turnauksessa 2013

Aalto Predators OSM-turnauksessa Tampereella 2013. © touchdown.fi (nyk. FSC Media)

Ensimmäisen vuoden jälkeen kaikille oli varmaa, että Predators oli tullut jäädäkseen suomalaiseen jenkkifutis- ja Aalto-yhteisöön. Toisen toimintakauden alkaessa sekä joukkue että yhdistys olivat lunastaneet paikkansa koulun kampuksilla suuren näkyvyyden saattelemana. Joukkueen rungon ja jäsenistön vakiinnuttua lähtökohdat tulevaan kauteen ja pelaajarekrytointeihin olivat huomattavasti helpommat kuin vuotta aikaisemmin. Samaan aikaan, kun Helsingissä ja Espoossa jatkettiin opiskelijajefutoimintaa, itärajan tuntumassa uusi joukkue oli muovautumassa yhteen. Lappeenrannan yliopiston ja ammattikorkeakoulun oma jenkkifutisjoukkue, Wildmen, oli syntynyt. Wildmen ja Predators pelasivat ensimmäistä kertaa vastakkain tammikuussa 2014 Lappeenrannassa järjestetyssä harjoitusottelussa. Koko ottelun ajan tunnelma oli erittäin jännitteinen ja latautunut. Molempien joukkueiden otteista ei uupunut menoa eikä meininkiä. Matsin teeman voisi kiteyttää isäntäjoukkueen nimen mukaisesti villiksi. Loppulukemat olivat pelikellon loppuessa Wildmenin hyväksi. Ottelu oli kuitenkin omalla tavallaan historiallinen, sillä aito viha-rakkaussuhde joukkueiden kesken oli saanut alkunsa. Suomalaisen korkeakoulujenkkifutiksen ehkä kuumin rivarly-ottelupari on kestänyt tästä tammikuisesta harjoitusottelusta aina näihin päiviin asti.

predators_wildmen

Lappeenranta Wildmenin ja Aalto Predatorsin ensimmäisestä kohtaamisesta ei kontaktia puuttunut. © Teemu Parviainen

Aalto Predators ja Maanpuolustuskorkeakoulua edustava Black Knights järjestivät keväällä yhteistyössä kauden 2014 Opiskelijoiden Suomenmestaruuskisat Helsingin Velodromilla. Turnaukseen osallistui yhteensä kahdeksan joukkuetta eripuolelta Suomen korkeakouluista. Turnauksen yhteistyökumppaneina toimivat mm. Accenture ja Qentinel. Predators paransi sijoitustaan pari pykälää edellisvuoden turnauksesta saavuttaen loppujen lopuksi kisojen 6. sijan.

predators_åbo

OSM 2014 kisojen kiistanalaisin koppi maalialueella ottelussa Åbo Akademi 09ersia vastaan viidennestä sijasta. Pelin loppuhetkien kiinniotto, jonka turvin Predators olisi voittanut ottelun, tuomittiin vastaanotetuksi kentän ulkopuolella. © touchdown.fi (nyk. FSC Media)

Seuraavalla kaudella Aalto Predatorsissa puhalsivat muutoksen tuulet. Kaksi ensimmäistä kautta joukkuetta luotsanneen päävalmentajan ja perustajajäsenen Akseli Olinin siirtyessä sivuun, päävalmentajan paikalle nousi Predatorsissakin itse pelannut Pekka Lamminsalo. Pelaajavirran säilyessä positiivisena, joukkueen rosteri jatkoi kasvuaan vanhan pelaajarungon jatkaessa joukkueessa. Joukkueen treeni- ja pelikokemuksen ansiosta monissa kauden 2015 peleissä katsojat ja vastustajat saivat panna merkille Predatorsin pelillisen tason nousseen huomattavasti edellisiin kausiin verrattuna. Opiskelijoiden jenkkifutiksen SM-kisojen lopputurnaus järjestettiin Suomen Turussa samaisena vuonna. Tuolloin lopputurnaus nimettiin ensimmäistä kertaa Student Bowliksi. Tiukoista ja hyvätasoisista otteluista huolimatta Predators paransi sijoitustaan edelliskauteen vain yhdellä kivuten sijalle viisi SM-turnauksen päätteeksi.

predators_osm2015

Joukkuekuva toisena ottelupäivänä Studen Bowl I:ssä. © FSC Media

Menestyksen nälkä oli jäänyt kytemään Predatorsiin menneiden kausien tiukkojen kamppailuiden ja tappioiden myötä. Vielä lukuvuoden 2015-2016 alussa kukaan ei kuitenkaan osannut odottaa, että tulevasta kaudesta olisi tulossa niin yhdistyksen kuin jenkkifutisjoukkueen osalta historiallinen. Yhdistykseen historian kirjoihin lisättiin jo syyslukukauden 2015 alussa uusi luku, kun miesten ja naisten cheerleading-joukkue Aalto Predators Cheerleaders Foxes perustettiin. Sana cheerleading-joukkueen perustamisesta kiri nopeasti puskaradion kautta Aalto-yhteisössä. Ennen kuin lukukausi oli ennättänyt alkaa, joukkueessa oli useita henkilöitä harjoittelemassa cheerleadingiä toden teolla. Itse jenkkifutiksen rinnalle alkoi muodostua myös muita yhteisöllisiä aktiviteettejä. Yhdistyksen ensimmäiset vuosijuhlat, Collision, järjestettiin marraskuussa 2015. Lisäksi pitkän hakuprosessin tuloksena yhdistykselle myönnettiin Otaniemestä oma kerhotila, End Zone, joka samalla remontoitiin yhdistyksen jäsenten voimin.

Kaudella 2016 Predators päätti tarjota kannattajilleen mahdollisuuden seurata kotiotteluitaan live streamien muodossa. Otteluiden striimauksen mahdollisti Aalto-yhteisössä toimiva sähköisen median yhdistys OUBS. Ensimmäiset streamit saivatkin erinomaisen vastaanoton. Streamit ja niiden tallenteen eksyivät internet-keskusteluyhteisö Redditin kautta maailmalle. Pelien persoonallinen englanninkielinen selostus huvitti ihmisiä ympäri maailmaa. Kohta huomattiinkin, että matsien tallenteet olivat päätyneet kotimaisen MTV3:n ja arvostetun amerikkalaisen jenkkifutissivuston SB Nationin uutisiin. Streamiä Lappeenrantalaista Wildmenia vastaan on katsottu Youtubessa jo yli 23 000 kertaa.

Loivasti mennyt runkosarja sai arvoisensa päätöksen, kun Predators voitti ensimmäistä kertaa rakkaan paikallisvastustajansa NDU Black Knigthsin kotikentällään Santahaminassa. Kaikki edelliset kuusi ottelua olivat ratkenneet Maanpuolustuskorkeakoulun joukkueen hyväksi. Predators lopettikin kauden 2016 runkosarjan allaan neljä voittoa eikä yhtään tappiota. Lähtökohdat tulevaan Student Bowl II lopputurnaukseen olivat loistavat.

Huhtikuussa 2016 järjestetty SM-lopputurnaus pidettiin edellisten vuosien mukaan kaksipäiväisenä Tampereen Hervannassa. Joukkueen toiminta ja pelaajarunko oli kasvanut hurjasti vuosien aikana, minkä ansiosta Predators marssi lopputurnaukseen massiivisen 45 miehen rosterin voimin. Predators joutui tyytymään katsojan ensimmäisenä kisapäivänä, sillä puolivälierävastustaja XAMK Hawks jättäytyi pois turnauksesta. Predators lunasti suoraan välieräpaikan, jonka vastustajaksi asettui Tamperelainen TCFA Unicorns. Välierän voittajaksi selviytyi monien vaiheiden jälkeen Predators, ja näin ollen joukkue eteni ensimmäistä kertaa SM-finaaliotteluun. Finaaliin pääsi myös Turun yliopiston joukkue Beaver Hunters, joka oli voittanut kaikki neljä aikaisempaa jenkkifutiksen opiskelijoiden suomenmestaruutta. Loppuottelu oli tiukkaakin tiukempi. Molempien joukkueiden puolustusten hallitessa peliä, pisteitä ottelussa ei järin nähty. Loppujen lopuksi Aalto Predatorsin puolustus sai pysäytettyä Turun viimeisen hyökkäysvuoron pelikellon viimeisten sekuntien kuluessa loppuun. Ottelun loppulukemat olivat Predatorsin hyväksi 12-6. Aalto Predators oli täten voittanut ensimmäistä kertaa historiansa aikana opiskelijoiden suomenmestaruuden.

taivaspaikka

Ensimmäinen opiskelijoiden suomenmestaruus saavutettu! (Miksiköhän kaikki osoittavat taivasta kohti?) © FSC Media

Moisen menestyksen määrä olisi riittänyt monelle yhdistykselle. Aalto-yliopiston amerikkalaisen jalkapallon seura päätti kuitenkin vielä laajentaa toimintaansa syksyllä 2016. Miesten jenkkifutis- sekä naisten ja miesten cheerleading-joukkueen rinnalle perustettiin naisten oman jenkkifutisjoukkue Aalto Aliens. Mahdollisuus pelata Aliensissa annettiin kaikille pääkaupunkiseudun korkeakoulussa, yliopistossa tai AMK:ssa opiskeleville naisille.

Seura pyrkii tulevaisuudessakin tarjoamaan jäsenilleen ja faneilleen korkealaatuisen jenkkifutis- ja cheerleading-kokemuksen. Kaikki joukkueet pyrkivät tekemisissään aina parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Seuraava lehti yhdistyksen historiankirjassa odottaakin vain kirjoittamistaan.