Laji-info

Amerikkalainen jalkapallo, tuttavallisemmin jefu tai jenkkifutis, englanniksi football, american football tai gridiron, on rugbyn ja jalkapallon jälkeläinen ja kehittynyt nykyiseen muotoonsa 1900-luvulla Yhdysvalloissa, jossa laji on edelleen ylivoimaisesti suosituin urheilulaji.

Aalto Predators pelaa amerikkalaista jalkapalloa Suomen Miesten Korkeakoulusarjassa, ja Aalto Aliens Suomen Naisten Korkeakoulusarjassa. Korkeakoulusarjassa opiskelijat eri yliopistoista, korkeakouluista ja ammattikorkeakouluista kilpailevat Student Bowl mestaruudesta. Korkeakoulusarja pelataan helmikuusta toukokuuhun ja treenit alkavat syyskuussa.

Korkeakoulusarjassa löytyy pelaajia kaikilta kokemustasoilta: aloittelijoista Vaahteraliiga- ja maajoukkuepelaajiin. Korkeakoulusarjasta löydät lisää tietoa osoitteesta: http://www.sajl.fi/sarjat/korkeakoulujenkkifutis/ ja voit myös seurata Korkeakoulusarjaa Facebookissa (fb.com/korkeakoulujefu/)

Säännöt

Lajin säännöt ovat mutkikkaat ja yksityiskohtaiset, mutta perusteet on melko helppo ymmärtää. Pelikenttä on 100 jaardia pitkä, minkä lisäksi molemmissa päissä on 10 jaardin mittaiset maalialueet. Kentällä on yhtä aikaa 11 pelaajaa per joukkue, sekä muutama tuomari. Palloa hallussaan pitävä joukkue on hyökkäysvuorossa, ja yrittää edetä kentällä maaliin saakka. Joukkueella on aina 4 yritystä edetä 10 jaardin matka, minkä jälkeen 10 jaardia yhä uudelleen kunnes saavutetaan maali. Jos puolustava joukkue onnistuu estämään vastustajan etenemisen, vaihtuvat roolit ja palloa hallussaan pitänyt joukkue puolustaa. Pelissä on lisäksi aloituspotkuja, lentopotkuja ja lisäpistepotkuja, joiden säännöt ja käyttötarkoitukset ovat erilaiset.

Maalista saa aina 6 pistettä, ja lisäpisteyrityksestä 1 tai 2, riippuen sen suoritustavasta. Tuomarit rankaisevat joukkuetta virheistä määräämällä palloa vietäväksi kohti rikkoneen joukkueen maalia tietyn määrän. Virheestä pelissä ilmoittaa tuomarin taskusta lentänyt keltainen liina. Pahimpia rangaistuksia ovat 15 jaardin mittaiset: niihin kuuluvat kasvosuojukseen tarttuminen, puolustuskyvyttömän pelaajan iskeminen ja väkivaltaisuus.

Korkeakoulusarjassa ottelut pelataan 8-pelaajan formaatilla, eli kentällä on hieman vähemmän pelaajia kuin normaalisti. Myös pelaajien asettumista kentälle on rajoitettu pelin yksinkertaistamiseksi. Potkupelejä ei pelata korkeakoulusarjassa lainkaan, vaan lisäpisteyritykset juostaan tai heitetään maaliin. Vuoden 2017 sääntöuudistukset ovat vielä työn alla, mutta viime vuoden säännöt ovat luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Pelaajat ja varusteet

Amerikkalainen jalkapallo on urheilulaji, josta löytyy monen erityyppistä urheilijaa, pienemmät ja vikkelät taitopelaajat ovat yhtä tärkeitä kuin isommat linjamiehet.

Pelinrakentaja on hyökkäyksen herra, joka käynnistää pelin ja suorittaa heitot. Pelinrakentaja luovuttaa pallon usein keskushyökkääjälle, joka yrittää juosta pallon kanssa nopeasti eteenpäin. Puolustuksessa pelaajien johtaja on keskimmäinen tukimies, joka taklaa kovaa ja pelaa juoksua vastaan. Takamiehet ovat pääasiallisia heittopuolustajia.

Pelaajilla on päällään kypärät ja hartiasuojat, jotka suojaavat vaarallisilta iskuilta. Lisäksi jotkin käyttävät alasuojia ja kyynärsuojia mustelmien vähentämiseksi.

Lajista voit lukea osoitteessa: http://www.sajl.fi/laji-info/

Monet pelaajat ovat löytäneet lajin Aalto Predatorsin kautta, joten olipa kokemustasosi mikä tahansa niin olet tervetullut liittymään yhdistykseen ja osallistumaan meidän treeneihin. Helpoiten saat meihin yhteyttä laittamalla viestin meidän Facebook sivulle: fb.com/aaltojefu.